Skip to main content

 

 

Voorlezen Thuis

Samen werken aan taalontwikkeling en ouderbetrokkenheid

Voorlezen is essentieel voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom ondersteunt De Bieb ouders die hun kinderen (van 2,5 tot 10 jaar) graag willen voorlezen, maar daar nog hulp bij kunnen gebruiken. Dit kunnen ouders zijn die zelf nog niet voldoende taalvaardig zijn, maar ook ouders die het Nederlands goed beheersen en graag ondersteuning willen bij het voorlezen. Tijdens een traject van 15 afspraken komt een getrainde vrijwilliger bij het gezin thuis om voor te lezen – aan de kinderen én aan de ouders.

Doel van Voorlezen Thuis

Bij Voorlezen Thuis staat de versterking van de rol van ouders centraal. Het belangrijkste doel is dat ouders het voorlezen uiteindelijk zelf oppakken, in de taal die zij het beste beheersen. Ouders leren hoe ze op een interactieve manier kunnen praten, vertellen en voorlezen. Dit vergroot het voorleesplezier en versterkt hun zelfvertrouwen om hun kind te ondersteunen bij de taalontwikkeling.
Daarnaast maken gezinnen vaker gebruik van de diensten van De Bieb, bijvoorbeeld om hun eigen basisvaardigheden te verbeteren. Het voorleestraject is dus niet alleen een moment voor het kind, maar ook een leertraject voor de ouders. We stimuleren ouders om gebruik te maken van het cursusaanbod van De Bieb zodat zij sterker staan in hun rol als ouder én als actieve burger.

Criteria voor aanmelding bij Voorlezen Thuis

Bij het selecteren van gezinnen voor het voorleestraject Voorlezen Thuis is het belangrijk dat zij passen binnen de volgende richtlijnen. Zo zorgen we ervoor dat het traject goed aansluit bij de behoeften van het gezin én haalbaar is voor alle betrokkenen: 

  • Er is nog geen sterke voorleescultuur in het gezin. 
    Er is behoefte aan ondersteuning bij taalontwikkeling en voorleesplezier. Ouders willen hun kind graag ondersteunen maar weten niet goed hoe ze dit moeten doen. 
  • Ouders zijn bereid om naar de bibliotheek te komen voor een intakegesprek.
    Dit gesprek is een belangrijk startpunt om verwachtingen en wensen af te stemmen. 
  • Ouders staan open voor samenwerking en willen actief meedoen tijdens het voorlezen. 
    Hun betrokkenheid is essentieel voor het succes van het traject. 
  • Er is geen belemmerende problematiek bij het kind of de ouders die het voorlezen moeilijk maakt. 
    Denk hierbij aan situaties waarin er sprake is van ernstige psychische of sociale problemen, of van taalstoornissen die het voorlezen kunnen bemoeilijken. 
    Voorlezen Thuis is geen hulpverleningstraject, maar juist een laagdrempelige, speelse en positieve manier om gezinnen te ondersteunen bij het stimuleren van taal en voorleesplezier. 
  • Minstens één ouder of volwassen gezinslid spreekt voldoende Nederlands om met de vrijwilliger te kunnen communiceren. 
    Dit is nodig om het contact soepel te laten verlopen en samen te kunnen werken aan de taalontwikkeling van het kind. 

Gezin aanmelden

Onderaan deze pagina kun je een gezin aanmelden voor Voorlezen Thuis. 
De intake vindt altijd plaats in een van onze vestigingen. Tijdens dit gesprek maken we de kinderen direct gratis lid van De Bieb en laten we het gezin kennismaken met onze fysieke en digitale collectie. 

De kennismaking met de vrijwilliger, het voorlezen zelf en de evaluatie van het traject vinden plaats bij het gezin thuis of in een van onze vestigingen. 

Na aanmelding nemen we altijd contact op met de aanmelder om samen de beginsituatie van het gezin te bespreken. Ook na afloop van het traject nemen we opnieuw contact op om terug te koppelen hoe het voorlezen is verlopen. 

 

Doorlezen Thuis

Samen werken aan leesmotivatie en ouderbetrokkenheid

Ook als kinderen zelf kunnen lezen, blijft ouderbetrokkenheid heel belangrijk voor hun taalontwikkeling. Voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar biedt De Bieb daarom het programma Doorlezen Thuis aan. Dit programma richt zich op kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs en hun ouders, met als doel het leesplezier en de leesmotivatie van het kind te vergroten. Tijdens een traject van vijf afspraken begeleidt de leesmediaconsulent het gezin in nauwe samenwerking met de school.  

Samen met ouders en kinderen wordt gewerkt aan: 

  • het kiezen van passende (digitale) jeugdboeken; 
  • het lezen van deze boeken; 
  • het praten en schrijven over de gelezen verhalen. 

Doel van Doorlezen Thuis

Het programma is geslaagd wanneer het kind regelmatig – het liefst dagelijks – boeken leest uit de (online) Bibliotheek, plezier beleeft aan lezen, hierover in gesprek gaat met gezinsleden en met regelmaat De Bieb bezoekt. Ook hier staat de betrokkenheid van ouders centraal: zij worden gestimuleerd om lezen een vaste plek te geven in het dagelijks leven thuis. We moedigen ouders ook aan om hun eigen taalvaardigheid te versterken via volwasseneneducatie, zodat zij met meer zelfvertrouwen hun kind kunnen ondersteunen én actief kunnen deelnemen aan de samenleving. 

Gezin aanmelden

De aanmelding verloopt in overleg met de leesmediaconsulent die verbonden is aan de school van het kind.  

We kijken uit naar je aanmelding! 






Ongeldige invoer

Ongeldige invoer
Velden met een * zijn verplicht.

Alles over voorlezen

Voorleestips, digitale prentenboeken en meer...