Vacature: Leesmediaconsulent (24 uur p/w)

Wij zoeken voor De Bieb op School een nieuwe leesmediaconsulent voor 24 uur per week. Bent u onze nieuwe collega?!

Achtergrond vacature

De overkoepelende organisaties voor het basisonderwijs in de Zaanstreek, Agora en Zaan Primair, zijn met De Bieb voor de Zaanstreek een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Binnen deze samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat er een uitgebreide en structurele samenwerking is tussen de Zaanse scholen en De Bieb gericht op het vergroten van de leesprestaties van de Zaanse jeugd. Onderdeel van dit programma is de implementatie van het landelijke programma ‘De Bieb op School’. Eind 2014 is De Bieb voor de Zaanstreek gestart met een project om alle basisscholen in de Zaanstreek aan te sluiten op het landelijke programma 'De Bieb op School'. Inmiddels zijn alle basisscholen aangesloten en is ‘De Bieb op School’ het belangrijkste product van De Bieb geworden.

Alle scholen hebben een eigen leesmediaconsulent toegewezen gekregen, die samen met de school activiteiten bedenkt en uitvoert om het leesplezier van de leerlingen te vergroten. Het aantal activiteiten dat we aanbieden is de afgelopen periode aanzienlijk vergroot, waardoor we ruimte hebben voor een nieuwe leesmediaconsulent (24 uur per week) die het bestaande team komt versterken. Leesmediaconsulenten verrichten hun werk deels binnen de basisschoolorganisaties in de Zaanstreek, deels in De Bieb. 

Sollicitaties zijn welkom tot 1 december 2019.

Functiekenmerken

De leesmediaconsulent is de vertegenwoordiger van De Bieb voor de Zaanstreek binnen de basisschool en is werkzaam binnen het nieuwe product van De Bieb: De Bieb op School. De leesmediaconsulent adviseert, organiseert, faciliteert en ondersteunt leerkrachten, ouders en vrijwilligers in de Zaanse basisscholen bij de uitvoering van het lees-, taal- en mediabeleid. Dit gebeurt op basis van het lees-en mediaplan dat door de leescoördinator van de school, in samenwerking met de leesmediaconsulent, is opgesteld. De leesmediaconsulent implementeert (project) werkzaamheden en voert deze uit ten behoeve van de bevordering van lezen en mediawijsheid binnen de school. Bij veruit de meeste scholen wordt de collectie leesmaterialen via een van de drie BiebBussen aan de scholen ter beschikking gesteld.

Het doel van de functie is het stimuleren van taal, leesplezier en mediawijsheid en daarmee bij te dragen aan de taal-, lees-, en mediaontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. De leesmediaconsulent adviseert over, faciliteert bij en voert leesbevorderingsprojecten uit, passend binnen een doorgaande lijn leesbevordering. Daarnaast adviseert en faciliteert de leesmediaconsulent bij projecten gericht op het bevorderen van mediawijsheid in de school. De activiteiten van de leesmediaconsulent vinden plaats binnen het kader van het taal-, lees- en mediabeleid en het lees- en mediaplan van de school.

Opleidingsniveau, inschaling en ervaring

HBO werk- en denkniveau met lesbevoegdheid voor primair onderwijs of eigen verworven competenties op dit vlak. Passende HBO opleiding (zoals bibliotheekopleiding met didactische bijscholing en ervaring / PABO of andere daarmee gelijk te stellen opleidingen).
De functie is op basis van weging in het Functiewaarderingsinstrument van de openbare bibliotheken ingedeeld in schaal 8 (€ 2.668 - € 3.420 bij een 36-urige werkweek). Kandidaten die nog niet geheel aan de functie-eisen voldoen beginnen het eerste half jaar in schaal 8.0, met een startsalaris van € 2.668.Bij voorkeur een aantal jaren relevante werkervaring.

Kennis en vaardigheden

 • Aantoonbare brede interesse voor en kennis van jeugdliteratuur.
 • Aantoonbare brede interesse voor kinderen, onderwijs en educatie.
 • Basiskennis van leesbevordering en daaraan gerelateerde media-educatie, leermethodes van scholen en projecten rond lezen en mediawijsheid.
 • Basiskennis van de ontwikkelingspsychologie van het kind.
 • Aantoonbare informatievaardigheden en basiskennis zoekvaardigheden in de catalogus, databanken en internet.
 • Nieuwsgierigheid, actuele kennis en de vaardigheid om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leesbevordering, daaraan gerelateerde mediawijsheid, leer- en leesmethodes.
 • Goede communicatievaardigheden om leerkrachten te adviseren op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid.
 • De Bieb en haar dienstverlening kunnen verkopen door deze onder de aandacht van de leerkrachten te brengen.
 • Vaardigheden om veranderingsprocessen op scholen te begeleiden en collega’s en leerkrachten feedback te kunnen geven in het kader van de processen ter bevordering van lezen en mediawijsheid.

Persoonskenmerken

 • Initiërend en ondernemend: het leuk vinden om nieuwe ontwikkelingen op te zetten.
 • Nieuwsgierig en durven experimenteren: continu op zoek zijn naar nieuwe media en toepassingen daarvan.
 • Verbindend: samenwerking tussen school en bibliotheek kunnen bewerkstelligen.
 • Affiniteit met kinderen: het leuk vinden om met kinderen te werken en hen te stimuleren meer te lezen.
 • Stressbestendig: in staat zijn snel en doelmatig te handelen in onverwachte situaties.

Uw sollicitatiebrief met CV kunt u tot 1 december 2019 per e-mail sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., o.v.v. 'Vacature leesmediaconsulent'.