Voorlezen Thuis

Voorlezen is essentieel voor een goede taal- ontwikkeling en daarom ondersteunt De Bieb gemotiveerde ouders die zelf onvoldoende in staat zijn om hun kinderen, in de leeftijd van 2,5 tot 12 jaar, voor te lezen. Dat kan zijn omdat zij een andere taalachtergrond hebben of een lage taalvaardigheid. Met Voorlezen Thuis komen vrijwilligers* vijf tot vijftien weken lang bij Zaanse gezinnen thuis om aan de ouders en kinderen te laten zien hoe leuk en leerzaam voorlezen is. Bij het vinden en selecteren van nieuwe voorleesgezinnen kunnen we je hulp goed gebruiken!

Doel

Het doel van Voorlezen Thuis is dat de ouders het voorlezen geleidelijk aan zelf overnemen van de vrijwilliger, in de taal die zij het best beheersen. Het voorleestraject is dus een training voor de ouders en geen bijles voor het kind.

Nieuwe gezinnen

Voorlezen Thuis is een succes. Een groot aantal gezinnen heeft het voorleestraject inmiddels doorlopen en leest nu zelf voor. We willen graag meer ouders bereiken en zijn dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe voorleesgezinnen. Jij weet, als professional, als geen ander welke gezinnen baat zouden kunnen hebben bij het programma. We doen dan ook graag een beroep op je.

Criteria

Bij het selecteren van gezinnen voor Voorlezen Thuis is het belangrijk dat:

  • er in het gezin nog geen (sterke) voorleescultuur is;
  • ouders gemotiveerd zijn om beter te worden in voorlezen;
  • ouders actief mee willen doen met de vrijwilliger;
  • overige problematiek van kind of ouders het voorlezen niet in de weg staat.

Een voorleestraject kost De Bieb € 300 per gezin. Er staan nog steeds gezinnen op de wachtlijst, dus het is belangrijk dat je een zorgvuldige voorselectie maakt.

Begeleiding tijdens/na het voorleestraject

Om de lees- en voorleescultuur in het gezin blijvend te versterken krijgt het kind een gratis Jeugdabonnement en een rondleiding in De Bieb. Daarnaast wijzen we de ouders op de gratis StartCafés van De Bieb. Tijdens deze StartCafés kijken deelnemers samen met een vrijwilliger welke training of dienst van De BiebAcademy (volwasseneneducatie) het best bij zijn of haar hulpvraag en niveau past. Je leest alles over het StartCafé op debieb.nl/startcafe.
Na afloop van een voorleestraject nemen we altijd contact op met de leerkracht van het kind. We vragen de leerkracht om met de ouders in gesprek te blijven over het belang van voorlezen en om hun voorleesvragen te beantwoorden. Na vier maanden nemen we weer contact op met het gezin om te vragen hoe het gaat met het voorlezen en met de eigen taalontwikkeling. Dit koppelen we terug naar de leerkracht.

Gezin aanmelden voor Voorlezen Thuis

Wil je één of meer gemotiveerde gezinnen aanmelden voor Voorlezen Thuis? Dat kan eenvoudig via onderstaand formulier. De leesmediaconsulent neemt dan binnen vijf werkdagen contact met je op. Heb je een vraag over een aanmelding? Neem dan contact op met je leesmediaconsulent of contactpersoon.Ongeldige invoer
Velden met een * zijn verplicht.
 

 * Al onze vrijwilligers zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en volgen voordat zij beginnen een korte training interactief voorlezen.