Voorlezen Thuis

Voorlezen is essentieel voor een goede taalontwikkeling. Daarom ondersteunt De Bieb met Voorlezen Thuis gemotiveerde ouders die zelf onvoldoende in staat zijn om hun kinderen, in de leeftijd van 2,5 tot 12 jaar, voor te lezen.
Bij het vinden en selecteren van nieuwe voorleesgezinnen voor Voorlezen Thuis kunnen we je hulp goed gebruiken!

Doel

Het doel van Voorlezen Thuis is dat de ouders het voorlezen geleidelijk aan zelf overnemen van de vrijwilliger, in de taal die zij het best beheersen. Het voorleestraject is dus een training voor de ouders en geen bijles voor het kind.

Met het oog op de maatregelen van het RIVM gaan wij Voorlezen Thuis voor langere tijd anders organiseren. Uit recent onderzoek blijkt dat het ontzettend belangrijk is om gezinnen in deze tijden niet alleen te ondersteunen bij het gebruik van fysieke boeken maar ook bij het gebruik van de digitale lees- en luisterboeken.

Gecombineerde voorleestrajecten

Onze Voorlezen Thuis vrijwilligers ondersteunen hun voorleesgezinnen via Skype bij het gebruik van het digitale lees- en luisteraanbod van De Bieb. Daarnaast lezen zij hun gezinnen ook zelf online voor. Net als in de oude situatie koppelen we de resultaten terug naar de aanmelder.
Vrijwilligers kunnen tijdens het voorleestraject één of meerdere fysieke afspraken met hun gezin maken. Dit kan thuis bij het gezin maar ook in De Bieb. Belangrijk is dat vrijwilliger en gezin dit allebei willen en zich aan de richtlijnen van het RIVM houden.

Criteria

Bij het selecteren van gezinnen voor Voorlezen Thuis is het belangrijk dat:

  • er in het gezin nog geen (sterke) voorleescultuur is;
  • ouders gemotiveerd zijn om beter te worden in voorlezen;
  • ouders actief mee willen doen met de vrijwilliger;
  • overige problematiek van kind of ouders het voorlezen niet in de weg staat.

Een voorleestraject kost De Bieb € 300 per gezin. Er staan nog steeds gezinnen op de wachtlijst, dus het is belangrijk dat je een zorgvuldige voorselectie maakt.

Nieuwe aanmelding

Intakes bij nieuwe aanmeldingen voor Voorlezen Thuis gaan we digitaal afnemen. De kennismaking tussen het gezin en de vrijwilliger zal plaatsvinden in onze vestigingen. We maken de kinderen dan meteen lid van De Bieb en helpen het gezin op weg met het gebruik van de digitale collectie.

We kijken uit naar je aanmelding voor Voorlezen Thuis!
Ongeldige invoer
Velden met een * zijn verplicht.