Skip to main content

Waarom dan?

Gezond eten, sporten en tandenpoetsen zijn belangrijk. Dat weet iedereen. Wist je dat voorlezen hierbij hoort? Ook als je kind zelf al kan lezen.

Met 15 minuten voorlezen per dag leert je kind wel tot 1000 nieuwe woorden per jaar.
Door regelmatig voor te lezen geef je je kind een hele goede start mee op school, maar ook voor kinderen die zelf al kunnen lezen is voorlezen belangrijk. De woordenschat wordt vergroot en je kind leert vloeiend en met goede intonatie lezen. Goed kunnen lezen is een voordeel bij álle vakken op school. Nu en later.

Natuurlijk is het ook nog eens een gezellig moment om samen van te genieten!

Kijken en luisteren


Voorlezen in De Bieb

Elke woensdag om 15:30 uur in De Bieb Zaandam, De Bieb Krommenie en De Bieb Wormer. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Kom je ook luisteren?

Bereslimme Boeken

(Jeugd)leden van De Bieb kunnen gratis de digitale . De bekende prentenboeken speciaal voor kinderen van 3 tot 7 jaar stimuleren de taalontwikkeling.

Tijdschriften

De collectie van de online Bibliotheek is uitgebreid met tijdschriften. Ook aan de jongste jeugd is gedacht: lees samen met uw kind de Bobo, Okki of Wild van Freek. Per week kan één tijdschrift geleend worden.
Gratis voor leden van De Bieb!

Luisterboeken

Uw kind kan met de gratis online Bibliotheek-app altijd en overal genieten van luisterboeken! Collectie met o.a. titels van Vivian den Hollander, Mirjam Oldenhave en Paul van Loon.

The Reading Corner

The Reading Corner is de nieuwe website van De Voorleeshoek. Speciaal voor kinderen van 0 tot 10 jaar: In de filmpjes van The Reading Corner worden actuele prentenboeken voorgelezen. Het verhaal wordt ondersteund door de afbeeldingen uit het boek en door klassieke muziek. Er zijn boeken in meerdere talen beschikbaar.
Gratis voor leden van De Bieb!

Schooltv.nl (NTR)

Op Schooltv.nl van NTR kunt u digitale prentenboeken, informatieve videoclips, afleveringen van Sesamstraat en liedjes bekijken.

E-books en luisterboeken voor kids

Kinderen die lid zijn van De Bieb kunnen gratis 24/7 e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen!

Van voorleesboeken tot weetboeken.

Meertaligheid

1. Praat met je kind vanaf het eerste begin

De baby in je buik kan je stem al horen als hij 5 maanden oud is.

Je kind leert praten door jou te horen praten. Je kind went aan je stem. Dat schept een band. En zo start de ontwikkeling van de taal.

2. Praat met je kind in je beste taal

In je beste taal maak je langere zinnen. Ook gebruik je moeilijkere woorden. En je gebruikt meer verschillende woorden.

Je beste taal is de taal waarin je de meeste woorden kent. Je kind leert een taal door deze te horen en na te zeggen. Praat daarom veel met je kind. Een goed voorbeeld van de taal geeft een goede basis voor het leren van het Nederlands.

3. Praat veel met je kind, en praat in goede zinnen

Kinderen kunnen goed met meer talen opgroeien. Meertalig opgroeien heeft veel voordelen.

Praat met je kind in de taal die je zelf het beste spreekt. Het is niet erg als je daarbij een woord uit een andere taal gebruikt. Herhaal woorden en gebruik verschillende woorden. Zo leert je kind de taal het beste.

4. Door voorlezen of vertellen, leert je kind veel verschillende woorden

Ook leert je kind zo woorden die buiten jouw eigen omgeving voorkomen

Om taal goed te kunnen leren, moeten kinderen veel verschillende woorden horen. Voorlezen of vertellen doe je in je beste taal. Je kunt ook samen naar digitale prentenboeken luisteren.

5. Zorg dat je kind Nederlands hoort vanaf een jonge leeftijd

Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap tot de leeftijd van 7 jaar leert een kind een taal het makkelijkste en het snelst.

Praat met je kind in je beste taal. Deze taalbasis helpt bij het leren van het Nederlands. Het is goed als je kind vanaf jonge leeftijd het Nederlands hoort. Bezoek daarvoor met je kind plekken waar veel Nederlands wordt gesproken.

6. Geef je kind de beste kansen om het Nederlands goed te leren

Dit kan door je kind naar peuterspelen te laten gaan.

Je kind moet het Nederlands veel horen en oefenen. Bij peuterspelen leert je kind het Nederlands door samen te spelen, te praten en boekjes te lezen. Dit geeft je kind een goede start op school.

7. Leer zelf goed Nederlands praten

Zo kan je praten en samenwerken met de begeleiders van je kind.

Als je zelf goed Nederlands praat, kan je de ontwikkeling van je kind beter volgen. Ook kun je je kind dan helpen bij school of sport.

8. Wees een voorbeeld voor je kind

Wat kinderen elke dag zien in hun leven, vinden ze normaal.

Je kind doet jou na. Wat jij zegt is normaal voor je kind. Als jij zelf Nederlands leert, helpt dat bij zijn of haar ontwikkeling. Jij bent dan een goed voorbeeld voor je kind.

  Mooie prentenboeken in alle talen

  Luister naar mooie prentenboeken in verschillende talen. De verhalen zijn onder andere vertaald in het Turks, Engels, Pools en Arabisch klassiek. Veel luisterplezier! Klik op het boek om te luisteren.
  Prentenboeken in alle talen is een initiatief van Stichting VoorleesExpress.

  Collectie (voor)lezen


  Boekjes voor u en uw baby

  Uw baby luistert al vanaf de eerste dag naar uw stem. Voorlezen stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van uw kind. Samen plaatjes aanwijzen en benoemen, verhalen vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.
  Daarom zijn in alle vestigingen van De Bieb BoekStart collecties speciaal voor baby's vanaf 3 maanden. Wij wassen alle stoffen boekjes en badboekjes nadat u ze heeft teruggebracht.

  Makkelijk lezen

  Kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden zijn niet alleen. We hebben bij De Bieb boeken voor alle kinderen die lezen een beetje moeilijk vinden. De boeken hebben duidelijke letters, kortere zinnen en minder moeilijke woorden maar wél een leuk verhaal! U herkent de boeken aan de 'Makkelijk lezen' sticker.

  Leen ook gratis e-books

  Kinderen kunnen als ze lid zijn van De Bieb gratis duizenden e-books lenen via de online Bibliotheek. De e-books lezen ze op een tablet, smartphone of e-reader. De collectie bestaat uit prentenboeken, leesboeken en weetboeken.

  Augmented reality (AR) boeken

  De leukste kinderboeken komen tot leven dankzij augmented reality (AR). Beleef avonturen met de hoofdpersonen dankzij de gratis apps.

  Digitale Voorleestas

  Lees mee uit de Digitale Voorleestas met populaire prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.
  Samen lezen was nog nooit zo leuk! Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar.
  Klik op het boek om de tas op te halen.

  Voor aanstaande ouders

  Uw baby kan vanaf de 20e week van de zwangerschap al horen. Vanaf de 24e week kan het kindje al stemmen herkennen en hierop reageren.

  Praat en zing tegen uw (partners) buik in uw beste taal. Deze geluiden herkent de baby na de geboorte.

  Handige websites

  Apps (gratis) & websites

  BoekStart

  De BoekStart-app staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. En natuurlijk de nieuwste boeken- en voorleestips voor uw baby, dreumes of kleuter.

  iOS (Apple)

  Android

  Cinekid AppLab

  Wegwijzer voor kwalitatieve, creatieve en veilige apps voor kinderen van 2 tot 18 jaar. Selectie op leeftijd en categoriën om unieke, leuke en leerzame apps te vinden.

  CINEKID APPLAB

  E-books en luisterboeken

  Met het Jeugdabonnement van De Bieb leent uw kind gratis e-books, luisterboeken en tijdschriften in de online Bibliotheek-app. Genieten van Boer Boris, Dikkie Dik, Okki en nog veel meer. Maak gelijk een gratis account aan!

  iOS (ApplE)

  Android

  Jeugdbibliotheek

  In alle jeugdboeken zoeken op leeftijd, vind het boek dat past! Leesboeken op onderwerp, favoriete series, AVI en meer.

  Naar Jeugdbibliotheek

  Mediagesprek

  Deze website is voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. U vindt hier informatie en handige tips om samen met kinderen in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

  Naar Mediagesprek.nl

  ScratchJr

  Programmeren is het nieuwe lezen en schrijven! Met ScratchJr kunnen jonge kinderen (5-7 jaar) hun eigen interactieve verhalen en spellen programmeren.

  iOS (Apple)

  Android

  Veilig op internet

  Child Focus

  Informatie over hoe u als ouder om kunt gaan met internet in uw gezin. O.a. social media, privacy en seksualiteit.

  MediaDiamant

  Praktische tips en informatie bij mediaopvoeding. Zo kunt u uw kind helpen om, van kleins af aan, gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

  Mediaopvoeding

  Antwoorden op al uw vragen over mediaopvoeding zoals gebruik van sociale media, smartphones en gaming.

  VPN Gids

  Overzicht van manieren om uw kind(eren) bescherming te bieden terwijl ze gebruikmaken van het internet. Dossier kwam tot stand met medewerking van professionals op het gebied van cybersecurity, online privacy, pedagogiek en mediawijsheid.

  Over kinderboeken

  de Jeugdbibliotheek

  Als uw kind op zoek is naar een lekker leesboek, informatie voor een spreekbeurt, of een leuke activiteit.

  Jaap Leest

  Recensiesite waar o.a. nieuwe kinderboeken voor 1+ en 4+ worden besproken. Ook kunt u er nieuws lezen, vooral over nominaties en prijzen.

  Superboek

  Helpt kinderen met een leesbeperking. Superboek biedt boeken en tijdschriften in gesproken vorm, braille of Jumboletter voor alle leeftijden.

  De Grote Vriendelijke Podcast

  De eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Door Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard, kinderboekenrecensent dagblad Trouw.

  Digitale prentenboeken lezen

  Onze partners