logo debieb

Voorlezen in De Bieb

We lezen iedere week voor uit de leukste prentenboeken! Bij het verhaal gebruiken we een vertelkastje met vertelplaten om het nóg leuker te maken en de toegang is gratis. Kom je ook kijken en luisteren? Van september t/m juni:

Kinderboekenspreekuur

Speciaal voor ouders/verzorgers organiseren we het Kinderboekenspreekuur in De Bieb Zaandam en Krommenie. Onze leesmediaconsulenten beantwoorden tijdens het gratis spreekuur graag al uw vragen over (voor)lezen en jullie kunnen samen kijken naar geschikte (voor)leesboeken voor uw kind. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis voor leden en niet-leden!

Iedere laatste dinsdag van de maand van 11:00 tot 12:00 uur in De Bieb Zaandam en Krommenie!

Lezen is belangrijk. Het is een onmisbare vaardigheid op school en op het werk. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die al vroeg in aanraking komen met (voor)lezen en met boeken een voorsprong ontwikkelen op het gebied van taalvaardigheid en concentratievermogen. Een voorsprong die zij ook na de basisschoolperiode behouden. Het is dan ook belangrijk dat kinderen van lezen gaan houden. Daar is misschien maar één boek voor nodig. Literatuurcriticus en schrijver Kees Fens zei ooit al: 'Eén goed gekozen kinderboek kan ertoe leiden dat je kind een lezer wordt. Zo’n beslissend boek is er voor ieder kind.' Maar het boek kiezen dat een kind grijpt of verrast of dat aansluit bij de interesses van een kind kan best lastig zijn. Daar ondersteunen we u graag bij tijdens het Kinderboekenspreekuur!

Data en tijden Kinderboekenspreekuur

Boekplezier

Uw (klein)kind voorlezen is leuk én gezellig. Maar dat niet alleen. Voorlezen stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van uw (klein)kind. De Bieb organiseert daarom Boekplezier, speciaal voor u en uw (klein)kind in de leeftijd tot vier jaar. Met Boekplezier kunt u samen genieten van voorlezen met poppen, bewegen en muziek. 
U bent iedere laatste dinsdag van de maand van harte welkom. De toegang van Boekplezier is gratis. Vanwege het grote succes is vooraf aanmelden nodig. We organiseren Boekplezier in De Bieb Zaandam, Westzijde 170a te Zaandam.

Data en tijden Boekplezier

Voorleestips

 • Vaste tijd en plaats
  Maak van voorlezen een vast ritueel. Lees voor op een knus en rustig plekje en op een vast moment van de dag.
 • Weet wat u leest
  Kijk en lees het verhaal eerst zelf een keer door. Is het geschikt voor uw (klein)kind? Onze medewerkers helpen u natuurlijk graag met het vinden van een geschikt verhaal.
 • Wat de voorkant vertelt
  Bekijk samen de voorkant en lees de titel voor. Waar zou het verhaal over gaan? Zo wordt uw (klein)kind nieuwsgierig naar het verhaal.
 • Stil zijn hoeft niet
  Uw (klein)kind mag vertellen en vragen stellen tijdens het voorlezen, graag zelfs! Het gaat erom dat uw (klein)kind praat, dus alle antwoorden zijn goed. 
 • Help bij moeilijke woorden
  Nieuwe of moeilijke woorden kunt u uitleggen door dingen aan te wijzen op een plaatje. Ook kunt u iets voordoen of uitleggen met andere woorden. Zo leert uw (klein)kind nieuwe woorden.
 • Een levendig verhaal
  Geluiden en bewegingen die bij het verhaal passen doen het goed. Nog leuker is het om uw (klein)kind te vragen geluidjes en gebaren te maken.
 • Nog een keer!
  Jonge kinderen kunnen een verhaal niet vaak genoeg horen. Dat is goed, want zo leren ze steeds meer onthouden en gaan ze over het verhaal praten. Misschien vindt uw (klein)kind het leuk om eens aan u 'voor te lezen'.

Voorlezen: leuk én belangrijk

Voorlezen aan uw (klein)kind is natuurlijk hartstikke leuk maar dat niet alleen. Kinderen die op jonge leeftijd vertrouwd raken met boeken, bouwen een goede woordenschat op en, heel belangrijk, krijgen plezier in taal. Daar hebben ze de rest van hun leven baat bij!
Lezen is een onmisbare vaardigheid op school en op het werk. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die al heel vroeg in aanraking komen met (voor)lezen en boeken een voorsprong ontwikkelen op het gebied van taalvaardigheid en concentratievermogen. Een voorsprong die zij ook na de basisschoolperiode behouden.