Skip to main content

Maak kennis met: Ton

Ton is al een aantal jaren met pensioen. Voor zijn pensioen heeft hij in het onderwijs gewerkt en was hij redacteur van een onderwijsblad. Ton wordt door anderen vaak omschreven als iemand die goed kan luisteren en mensen kansen biedt. Hij houdt van nieuwe dingen uitproberen, structuur en gaat op zijn intuïtie af. Hij vindt het leuk om mensen te helpen en andere mensen te ontmoeten. Ton: “Na mijn werk merkte ik dat mijn wereld kleiner werd, doordat je minder contact hebt met andere mensen. Daarom wil ik graag iets doen waarmee ik andere mensen leer kennen om mijn wereld weer te vergroten.”

Vrijwilliger bij De Bieb, omdat…

Door de vluchtelingen die vanaf 2015 uit Syrië kwamen, steeg de behoefte aan TaalCoaches bij De Bieb en Ton heeft zich toen in 2017 aangemeld als TaalCoach. “Ik vind het ontzettend boeiend om mensen uit andere culturen te leren kennen, want hier leer ik zelf ook veel van”, aldus Ton. De Bieb maakt de afgelopen jaren een goede ontwikkeling door vindt Ton. De Bieb heeft naast de traditionele functie, het uitlenen van boeken, een grotere maatschappelijke functie gekregen. Ton: “De Bieb speelt goed in op maatschappelijke uitdagingen die mensen dagelijks kunnen ervaren. Ik vind het fijn dat ik op mijn manier hier een steentje aan kan bijdragen en er voor een ander kan zijn.”

Over de functie: Taalcoach

Het leukste aan TaalCoach zijn vindt Ton de respons die hij krijgt uit de groep, door middel van een woord of glimlach. Ton: “Ik bereid mijn lessen voor en als ik dan een onderwerp aandraag waarbij ik het idee hebt dat dit aansluit, is dat leuk om te zien.” Ton heeft samen met de deelnemers een appgroep waarin ze zo nu en dan dingen met elkaar delen. “Als een deelnemer na afloop via de app een enthousiaste reactie geeft over de les, geeft dit enorm veel voldoening”, zegt Ton. “Op die manier waardering krijgen voor hetgeen dat je doet, is het mooiste wat er is!”

TERUG NAAR OVERZICHT

 36A7319 bewerkt TON