Skip to main content

Boekenweek


Boekenweek 2024


Thema: Bij ons in de familie

Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen. Het thema van de 89ste Boekenweek is Bij ons in de familie en het Boekenweekgeschenk wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot.

Van 16 tot en met 24 maart 2024 krijg je Gezinsverpakking cadeau van je boekhandel bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal € 15. Naast het Boekenweekgeschenk is een thema-uitgave met gedichten over families samengesteld en geschreven door Bart Chabot. De bundel is voor € 5 te koop in de boekhandel.

Benieuwd naar boekentips van schrijvers en lezers?
Kijk op boekenweek.nl

Boekenweekgeschenk

De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan.

De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen.

En vallen soms stil.

Dichtbundel

Familie en gezinsleven zijn een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Speciaal voor de Boekenweek kiest en bewerkt hij zijn meest persoonlijke gedichten over familie.

Ooievaarsblues is ook de geboortegrond van de fonkelnieuwe gedichten 'Metaalmoeheid' en 'Black Cadillac'.

Deze boeken met het thema 'familie' vind je in de online Bibliotheek: 

Lees meer …Boekenweek

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2023

Thema: Bij mij thuis

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Activiteiten van De Bieb 

 • Barry Menger leest voor!
  We hebben een speciale gast tijdens ons vaste voorleesmoment in De Bieb: schrijver Barry Menger komt voorlezen uit zijn boek Sjoerd en de Stapelstad! Alle kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom. Het voorleesuurtje is gratis en je hoeft je niet aan te melden. We beginnen om 15:30 op de jeugdafdeling.

  woensdag 4 oktober - De Bieb Zaandam
  woensdag 11 oktober - De Bieb Krommenie (met speciale bouwactiviteit)
  woensdag 18 oktober - De Bieb Wormer

 • Speurtocht De Bieb Zaandam en Krommenie
  In De Bieb Krommenie en De Bieb Zaandam hebben we een gave speurtocht! Zoek de stickers en beantwoord alle vragen. Op het eind weet jij vast ook bij welke boeken jij je thuisvoelt in De Bieb. Alles gevonden? Dan win je een superstoere plaktatto of een doe-boekje.

 • Kinderboekenweekfeest in het Zaantheater
  Wij zijn natuurlijk ook bij het Kinderboekenweekfeest in het Zaantheater op zaterdag 15 oktober. Tijdens het gratis Kinderboekenweekfeest in het Zaantheater is er veel te beleven! Zoals een kinderboekenfiguren speurtocht, mogelijkheid om te verkleden, lezen in onze leeshoek, knutselen tijdens een workshop en een signeersessie met Paul van Loon.

  De toegang tot het feest is gratis en voor €5 kun je ook nog een leuke voorstelling zien in de Albert Heijnzaal: Meester Kikker.

 • Leestips
  Voor de Kinderboekenweek van 2023 stelde een comité een lijst samen met daarop twintig boeken die passen bij het thema Bij mij thuis. Deze boeken staan centraal tijdens de Kinderboekenweek, zowel thuis als op school. Bekijk de lijst hier.

  In onze vestigingen vind je tijdens de Kinderboekenweek prachtige tafels met de boeken die passen bij het thema van dit jaar. Is het boek dat je wilt lezen uitgeleend? Kijk eens in de online Bibliotheek! Veel boeken zijn daar ook digitaal te lenen. 

Het Kinderboekenweekgeschenk

Ravi en de laatste magie is het Kinderboekenweekgeschenk van 2023! In de flat waar Ravi (11) sinds kort woont met haar moeder en broertje, is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het prima, ze vindt de flat vreselijk. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste, naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

Illustraties in het Kinderboekenweekgeschenk zijn van Sophie Pluim

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek

Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg is dit jaar het Prentenboek bij de Kinderboekenweek. De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje bij de brug. Het was klein, maar groot genoeg. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. 'Mijn huis is jouw huis,' zei de moeder van Pats. Niet lang daarna werd Pats zelf geboren. En daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en ging nooit meer weg. Er werd een kamertje bij gebouwd. Maar ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwden ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en is er steeds meer huis! Tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo écht niet verder kan...

Lees meer …Kinderboekenweek

Speciaal voor leden van De Bieb

1000+1 nacht in het Zaantheater

Voorstelling van de Toneelmakerij
Speciale aanbieding voor leden van De Bieb: €10 (i.p.v. €19,50 p.p.)

De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor 1000+1 nacht, een muzikale familievoorstelling voor iedereen van 8 jaar en ouder. Laat je betoveren! Klik hier voor de videotrailer. 

Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dobberen ze langs onbewoonde eilanden en dwalen ze door sprookjessteden. Het ziekenhuis en de fantasiewereld lopen steeds meer door elkaar. Wat zeker is: zonder de deskundigheid van de artsen zal Layla niet beter worden, maar zonder de liefdevolle verhalen van haar vader ook niet.

"heerlijk gespeelde ode aan de helende kracht van de verbeelding" de Volkskrant**** | "een pleidooi voor de kunst" NRC Handelsblad****

Vrijdag 17 november 19.30 uur
Zaantheater Zaandam

Reserveren: via de website (vul bij de paarse knop promotiecode BIEB in, dan verschijnt de kortingsprijs van €10 bij rang 1), telefonisch (075 6 555 333), per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of in het Zaantheater, Nicolaasstraat 3.

Let op: er komen bij het afrekenen nog administratiekosten bij van €2,50. 

Lees meer …Speciaal voor leden van De Bieb

Warme kamers

Met het initiatief Warme Kamers wil het Leger des Heils deze winter een deken van warme plekken over Nederland verspreiden.
Ook de vestigingen van De Bieb voor de Zaanstreek zijn opgenomen in het overzicht van warme kamers. U kunt bij ons gratis gebruik maken van goed ingerichte werkplekken met wifi. Onze huiskamers zijn een fijne plek voor een kopje koffie en een gezellig gesprek. 

Werken, studeren of anderen ontmoeten?
Kom er warm bij zitten in De Bieb. 

Warmekamers DeBieb header

Wilt u weten waar andere warme kamers in de buurt te vinden zijn? Kijk dan op de website van het Leger des Heils.